Initial ATC tool change issue

Results 1 to 4 of 4

Thread: Initial ATC tool change issue

  1. #1
    Activation process Smityp116's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    18
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Initial ATC tool change issue

    Guys,

    I'm having an issue with my M6 macro after the initial reboot of the software. After the first attempt it works very well. Basically it moves to the correct location, lowers the spindle but then fails to trigger the Yxxx ports as configured to do so in the M6 macro to action the sliding rack, dust shoe up and the spindle chuck open etc.

    It only happens after the software restart and the tool indicator is at tool 0. Once it has a tool in place it works as planned. I've attached my macro that has been edited

    Any help would be great.

    Thanks
    Paul

    Similar Threads:
    Attached Files Attached Files


  2. #2
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Shelby Township
    Posts
    35470
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default Re: Initial ATC tool change issue

    Edit. I think I was wrong, I'll look at it again in a little while.

    What tool are you calling with the first M6?

    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)


  3. #3
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Shelby Township
    Posts
    35470
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default Re: Initial ATC tool change issue

    If the current tool = 0, then none of these things will happen.

    if(Currenttool!=0) // No need to drop down tool if current tool number is zero
    {
    // Move to old tool position on XY plane

    exec.Code("G00 G53 X" + ToolX[Currenttool] + " Y" + ToolY[Currenttool]);
    while(exec.IsMoving()){}

    // Drop current tool

    exec.Setoutpin(Dustopenport, Dustopenpin); // Open the Dust with pneumatic valve
    exec.Wait(3000); // Wait one 5000msec
    exec.Code("G00 G53 Z"+ Ztoolrelease); // Move Z axis down to tool holder position
    while(exec.IsMoving()){}
    exec.Wait(2000); // Wait one 5000msec
    exec.Setoutpin(Rackopenport, Rackopenpin); // Open the Rackin with pneumatic valve
    exec.Wait(3000); // Wait one 5000msec

    exec.Setoutpin(Chuckopenport, Chuckopenpin); // Open the chuck with pneumatic valve
    exec.Wait(1000); // Wait one 1000msec
    exec.Code("G00 G53 Z"+ SafeZ); // Move Z up
    while(exec.IsMoving()){}
    }


    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)


  4. #4
    Activation process Smityp116's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    18
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Initial ATC tool change issue

    Thanks as always for your input Gerry,

    Just depends on the cut file to be honest. Any tool from 1 to 9.

    Sent from my SM-G991B using Tapatalk



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Initial ATC tool change issue

Initial ATC tool change issue

Initial ATC tool change issue