Need Help! threading issue


Results 1 to 8 of 8

Thread: threading issue

  1. #1
    Member maker of things's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    United States
    Posts
    152
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default threading issue

    I am in contact with tormach for help with this, but I was wondering if any of you came across this before? All my threads look like barbed fittings. The start end thread form looks more or less correct, but the back side looks like a different degree. Using iscar lay down inserts, tried a shars one too. same results from conversational or fusion. It did this on earlier versions of path pilot when I got the machine, but I didn't need threading at the moment and assumed user error. My thought is maybe the timing is not calibrated correctly? I verified z travel to be accurate to a known good indicator over 1.5".
    threading issue-img_20200330_161307539-1-jpg

    Similar Threads:
    -Jon


  2. #2
    Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    usa
    Posts
    296
    Downloads
    2
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    can you post your threading code ?



  3. #3
    Member maker of things's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    United States
    Posts
    152
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    (External Threading G-code generated: Mon Mar 30 15:55:07 2020 <v1>)
    (PathPilot Version: 2.4.3)
    (Description = externalThreading)
    (Material = Aluminum : -any-)

    (Units = G20 inches)
    (Work Offset = G54)
    (Tool Number = 6)
    (Tool Description = od groove thread)
    (Tool Type = rtp_part)
    (Tool Orientation = 6)
    (Tool Radius = 0.0158)

    (Spindle RPM = 400.0)

    (Z Start Location = 0.0000)
    (Z End Location = -0.3800)
    (Thread Specification = 1/2-13)
    (Thread Direction = Right Hand)
    (Inside Diameter = 0.4041)
    (Outside Diameter = 0.4985)
    (Taper [incl. lead in/out] = 0.0000)

    (Thread Length = 0.3800)
    (Pitch = 0.0769 inches/thread)
    (Threads per inch = 13.00)
    (Depth of Cut = 0.0403)
    (Thread Lead = 0.2)
    (Tool Clearance = 0.03)
    (Number of passes = 6)
    (Spring passes = 1)
    (Tool on X+ side)

    (Note: for 2 NPT External Thread)
    (Pipe OD = 2.375)
    ( for use with OD Turn and Chamfer)
    (Effective Thread Length = 0.7565)
    ( use as the distance between z_start and z_end in Chamfer)
    ( use an angle of 1.78 degrees)


    (----- Start of G-code -----)
    (<cv1>)

    G7 (Dia. Mode)
    G18 (XZ Plane)
    G90 (Absolute Distance Mode)
    G40 (Turn Cutter Compensation Off)
    G20 (units in inches)
    G54 (Work Offset)

    G30 Z #5422 (Park Tool)
    T0606

    G97 (RPM Mode On, CSS Off)
    S 400

    M8 (Coolant ON)
    M3 (Spindle ON, Forward)
    G0 X 0.5585
    G0 Z 0.2000
    G76 P 0.0769 Z -0.3800 I -0.0600 J 0.0403 R 2 K 0.0944 Q 30 D 0.0000 H 1

    G0 X 0.5585 Z 0.2000

    M9 (Coolant OFF)
    M5 (Spindle OFF)

    G30 Z #5422 (Park Tool)
    (</cv1>)
    (----- End of Thread -----)

    M30 (End of Program)

    -Jon


  4. #4
    Member maker of things's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    United States
    Posts
    152
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    did some more experimenting today. I swapped holders out to a dorian triangle on edge type and got good threads. I checked both holders and the tip of the insert is within a few thousandths of each other so I don't think it's a tool center height issue. I used the same program to run 5/8-11. part on top is the laydown iscar, bottom part is the on edge.
    threading issue-img_20200401_161213596-jpg

    -Jon


  5. #5
    Member
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    USA
    Posts
    3031
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    Are you using a holder with a threading insert or some other sort of other insert type? External threading inserts usually look like this:

    https://tormach.com/11ela60-threadin...-lh-37288.html



  6. #6
    Member maker of things's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    United States
    Posts
    152
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    I think I figured it out. The inserts I bought off ebay and I believe they are not the part number on the package. I believe they are npt. once I swapped to different brand insert the threads worked out.

    -Jon


  7. #7
    Member
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    United States
    Posts
    59
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    Can we get a pic of the orginal insert?

    Also, on the Slant, I will program three spring passes (H3).



  8. #8
    Member maker of things's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    United States
    Posts
    152
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: threading issue

    supposed to be iscar 16er a 60 ic908
    threading issue-img_20200402_131102393-jpg

    -Jon


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

threading issue

threading issue

threading issue