Spindle problem NEED HELP


Results 1 to 15 of 15

Thread: Spindle problem NEED HELP

  1. #1
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default Spindle problem NEED HELP

    Hello guys, having a problem with my spindle. I bought a C15 dual relay board to turn my router on/off and it was recommended to run a solid state relay also..so I wired everything up and and tried to see if the spindle would come on using M3 in mach3 and the thing wouldn't come on. So I went back and fourth trying other things in the software and still nothing..so now I'm thinking about the wiring I don't know if I have this hooked up right.i was wondering if you guys can help me out. I attached a diagram how it's hooked up..thanks guys

    Similar Threads:
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Spindle problem NEED HELP-20191115_214246-1-jpg  


  2. #2
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    10695
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    Quote Originally Posted by rick027 View Post
    Hello guys, having a problem with my spindle. I bought a C15 dual relay board to turn my router on/off and it was recommended to run a solid state relay also..so I wired everything up and and tried to see if the spindle would come on using M3 in mach3 and the thing wouldn't come on. So I went back and fourth trying other things in the software and still nothing..so now I'm thinking about the wiring I don't know if I have this hooked up right.i was wondering if you guys can help me out. I attached a diagram how it's hooked up..thanks guys
    Are you using 120v single phase

    Mactec54


  3. #3
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    Running 110v single phase.its just a 2hp porta cable router

    Last edited by rick027; 11-25-2019 at 08:40 PM.


  4. #4
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    10695
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    Quote Originally Posted by rick027 View Post
    Running 110v single phase.its just a 2hp porta cable router
    120v if you live in NA

    Why are you using the Relay Board the solid state Relay if 5v to 30v input can be switched direct from the Breakout Board

    Are you getting and output from the Breakout Board 0-5v check this with a meter this is what has to be working before you can check anything else

    Mactec54


  5. #5
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    Yes I'm getting 5v and I was only gonna use the relay board but in the instructions it said to also use a solid state relay so that's why I'm using a solid state with the relay board....



  6. #6
    Member Jim Dawson's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    3979
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    What is the part number on the SSR? A picture of it would be good. It looks like you are wired correctly per the diagram you show above.

    Will the router turn on if you apply 24V directly to the SSR input terminals?

    Jim Dawson
    Sandy, Oregon, USA


  7. #7
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    10695
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    Quote Originally Posted by rick027 View Post
    Yes I'm getting 5v and I was only gonna use the relay board but in the instructions it said to also use a solid state relay so that's why I'm using a solid state with the relay board....
    Then that should be enough to switch the Solid State Relay by it's self, can you do a close up of the top of the SSR this will tell us the operating voltage and amperage most have an input of 4-32v Dc

    Yes the relay board could not switch the spindle by itself but may not be needed at all if you have the correct Solid State Relay which is a better way to do it

    Mactec54


  8. #8
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    Yes it turns and here's a pic of the ssr

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Spindle problem NEED HELP-20191115_195350-jpg  


  9. #9
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    Here's more pictures

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Spindle problem NEED HELP-20191115_195350-1-jpg   Spindle problem NEED HELP-20191115_195335-1-jpg   Spindle problem NEED HELP-pins-jpg   Spindle problem NEED HELP-relay3-jpg  



  10. #10
    Member Jim Dawson's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    3979
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    As near as I can tell your wiring looks OK.

    Looks like maybe you need to enable Output #2 and set to Port 0, and set the Relay Control screen (M3) to Output 2. Disclaimer: I'm not a Mach3 expert.

    Jim Dawson
    Sandy, Oregon, USA


  11. #11
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    10695
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    Quote Originally Posted by rick027 View Post
    Yes it turns and here's a pic of the ssr
    Looking at your relay you did not need the relay Board or the 24v Power supply that would work direct wired to your Breakout Board output 0-5v

    Mactec54


  12. #12
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    So mactec, you think I should try hooking it up jUst to the SSR and go from there



  13. #13
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    10695
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Spindle problem NEED HELP

    Quote Originally Posted by rick027 View Post
    So mactec, you think I should try hooking it up jUst to the SSR and go from there
    If the Breakout Board has 0-5v when you use M3 and M5 then yes you can direct connect to the Breakout Board that's all the relay needs to turn it on and off

    Mactec54


  14. #14
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    Thanks I'll try that ,and I'll let you know how I made out



  15. #15
    Member rick027's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    usa
    Posts
    37
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    If the Breakout Board has 0-5v when you use M3 and M5 then yes you can direct connect to the Breakout Board that's all the relay needs to turn it on and off
    I got it to work with just the SSR ,relay board still doesn't wanna work so I'm gonna go with the SSR only, I tried contacting CNC4pc a few times through email ,about the board, maybe I was missing some kind of setting in mach3. They never got back to me....so I guess I have to go without..
    Thanks guys for all your help ....Mactec thanks again



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Spindle problem NEED HELP

Spindle problem NEED HELP

Spindle problem NEED HELP