VFD Not Responding to PWM, Starts On?


Results 1 to 2 of 2

Thread: VFD Not Responding to PWM, Starts On?

  1. #1
    Member
    Join Date
    Aug 2019
    Posts
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default VFD Not Responding to PWM, Starts On?

    So I just upgraded my Shapeoko to a Huanyang 110v 800w Spindle and a 110v Huanyang VFD

    Have everything wired up, settings in, and it works great with manual control through the VFD. When I switch PD001 to 1 for PWM control I can't get it to respond correctly though.

    Shapeoko PWM to VFD VI
    Shapeoko PWM Ground to VFD ACM
    VFD DCM jumped to VFD FOR

    On powerup, the VFD starts the spindle and brings it to 400hz.

    The VFD starts the spindle even if the shapeoko PWM is disconnected. But even so I verified a DMM reads that the Shapeoko PWM voltage is being modulated correctly based on spindle RPM in GRBL by Universal G-Code Sender, and reaches the VF. PD070 is set to 1 for 5v.

    As you would expect, when the DCM and FOR are disconnected it stops.

    Have searched Google, this forum, no luck. Any ideas?

    Similar Threads:


  2. #2
    Member
    Join Date
    Aug 2019
    Posts
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: VFD Not Responding to PWM, Starts On?

    Ah! Think I solved it.

    So the biggest problem was there was a jumper on the board connecting VF instead of VI that needed to be moved.

    Then I needed to set PD073 to 0 (instead of 120 as I have read elsewhere) or it would come on with VFD power at 120hz.

    Then I needed to set PD011 to 0 (instead of 120 as I have read elsewhere) or it would not shut of with M5, only go down to 120hz.

    Are those settings safe? Is there a way to have the VFD only activate with a VI that gives at least 120, without it automatically starting or not shutting off?

    Hope this info help someone!

    Last edited by HartLabs; 08-22-2019 at 01:42 AM.


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

VFD Not Responding to PWM, Starts On?

VFD Not Responding to PWM, Starts On?

VFD Not Responding to PWM, Starts On?