Need Help! Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018


Results 1 to 7 of 7

Thread: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    USA
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    I have a new Sainsmart CNC Router 3018-MX3 assembled and Mach3 installed. Control board has a red and green lights on. The spindle motor spins when running a supplied g-code file. The stepper motors do not move in x, y or z directions. Actually there is no sound from stepper motors. The Mach3 screen does shows X, Y, & Z movements when using the jog functions. Any tips/suggestions as to how I trouble shoot this problem.

    Similar Threads:


  2. #2
    Member
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Oakland CA USA
    Posts
    4947
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    Are you running this machine off the parallel port or are you using a USB or ethernet adapter?

    Andrew Werby
    https://computersculpture.com/


  3. #3
    Member
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    USA
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    Andrew,
    I am using a USB connection.



  4. #4
    Member
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Oakland CA USA
    Posts
    4947
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    There may be an issue with your USB adapter, then. Which one are you using?

    Andrew Werby
    https://computersculpture.com/


  5. #5
    Member
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    USA
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    I am using a USB cable supplied with kit. Computer is a desktop running Windows 10.



  6. #6
    Member Sterob's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Australia
    Posts
    512
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    Did you copy a 'plugin'for your Control Board into your C:\mach3/plugin folder?



  7. #7
    Member
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    USA
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

    Stepper motors are now working! Thanks everyone for your suggestions. I had copied and pasted the PlugIns and Mach3Mill.xml files. But I did it again and the motors worked. Thanks again.



  8. #8
    vholman's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Posts
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    I have the same CNC, the MX3.
    Same problem as you are having. The image inside the display on the Mach3 interface shows the milling running at normal speed. The spindle is turning at the correct RPM. But my stepper motors are clicking because they are running at micro stepping.

    When I setup the software, I copied the XML file to the Mach3 folder the the BL_USB.Dll file to the plugins folder.
    But I still have the same problem.

    Can you offer any suggestions?



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018

Stepper Motors not working on new Sainsmart MX3 3018