Problem spindle speed RPM OFF but VFD work


Results 1 to 12 of 12

Thread: spindle speed RPM OFF but VFD work

  1. #1
    Member doraemon_idn's Avatar
    Join Date
    Jul 2021
    Posts
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Unhappy spindle speed RPM OFF but VFD work

    I have problem with my specification :
    - win xp sp3
    - vfd huanyang
    - 5axis circuit board mach3
    - mach3 44.66
    - pararell port conection
    - vfd setting using mactec54 i found this forum. wih pd001 & pd002 value 1

    in few days all working well, but change my harddrive and reinstall the winxp and mach3.
    load my last xml setting and now all axis work perfectly except my spindle wont work, when i push spindle cw f5 the F0000 on vfd increacing, RPM on mach3 keep 0 and spindle goes off

    any solution ?

    Similar Threads:


  2. #2
    Member doraemon_idn's Avatar
    Join Date
    Jul 2021
    Posts
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    update i change pd001 = 0 and run, pd0011 from 120 to 0 and hit run..
    now mach3 can start stop spindle, and if i set to 5000 speed, the spindle running well but when increase or decrese the speed its always hit max speed.

    any suggestion ?



  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    United Kingdom
    Posts
    955
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by doraemon_idn View Post
    update i change pd001 = 0 and run, pd0011 from 120 to 0 and hit run..
    now mach3 can start stop spindle, and if i set to 5000 speed, the spindle running well but when increase or decrese the speed its always hit max speed.

    any suggestion ?
    I had a problem on a new install.
    Spindle would run at full speed on startup and stop when set to full speed.
    Turned out that when I probed the axis board output it was at 10v when stopped and 0v when full (backwards).
    Changing active low / high reversed this to work properly. (0v stopped, 10v full).

    If it worked before then it would be something stupid like this.
    Why change the vfd settings when it was the PC that was changed?.

    The XML won't hold every setting that was user changed.



  4. #4
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    12929
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by doraemon_idn View Post
    update i change pd001 = 0 and run, pd0011 from 120 to 0 and hit run..
    now mach3 can start stop spindle, and if i set to 5000 speed, the spindle running well but when increase or decrese the speed its always hit max speed.

    any suggestion ?
    If PD011 was set at 120 then you can not set it at ( 0 ) you will damage your spindle, a setting of 120 = 7200 RPM a setting of 100 =6000 RPM the minimum Speed for a water cooled spindle

    You first have to have the PWM to Analog 0-10v output working correctly at the Breakout Board, before you connect it to the VFD Drive

    Mactec54


  5. #5
    Member doraemon_idn's Avatar
    Join Date
    Jul 2021
    Posts
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    If PD011 was set at 120 then you can not set it at ( 0 ) you will damage your spindle, a setting of 120 = 7200 RPM a setting of 100 =6000 RPM the minimum Speed for a water cooled spindle

    You first have to have the PWM to Analog 0-10v output working correctly at the Breakout Board, before you connect it to the VFD Drive
    I change because pd001=1 cant start stop spindle, so i turn to 0 and hit run so spindle working well with the button, my spindle 2,2kw air cooling spindle, when pd011 set to 100 or 120 wont turnoff and steady at 6600 rpm so i must hit stop button on the vfd to completely stop.

    Please advice for better option, thanks

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails spindle speed RPM OFF but VFD work-5484d8b5-fe1e-4032-a4a7-005a8919d978-jpeg  


  6. #6
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    12929
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by doraemon_idn View Post
    I change because pd001=1 cant start stop spindle, so i turn to 0 and hit run so spindle working well with the button, my spindle 2,2kw air cooling spindle, when pd011 set to 100 or 120 wont turnoff and steady at 6600 rpm so i must hit stop button on the vfd to completely stop.

    Please advice for better option, thanks
    Wiring is correct

    You have an Air cooed spindle then it will have to be set higher than a water cooed spindle

    You first have to get the 0-10v working correctly before you connect it to the VFD Drive, you need to measure the voltage at the Breakout Board In MDI in your control do M3S12000 the Voltage should measure around 5v do different speed settings and check the voltage

    Your air cooled spindle has a minimum speed it can be run at or it will over heat so even 130 may still be to low for your spindle

    PD011=130

    PD073=130

    PD001=0 ( 0 ) for KeyPad ( 1 ) for Remote )

    PD02=0 ( 1 ) for Remote Control

    J1 Jumper Pin 1-2 for Remote Control

    You may have other Parameters set incorrect if your spindle speeds don't match what they should be

    What other Parameters have you set, post what you have set

    Mactec54


  7. #7
    Member doraemon_idn's Avatar
    Join Date
    Jul 2021
    Posts
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    Wiring is correct

    You have an Air cooed spindle then it will have to be set higher than a water cooed spindle

    You first have to get the 0-10v working correctly before you connect it to the VFD Drive, you need to measure the voltage at the Breakout Board In MDI in your control do M3S12000 the Voltage should measure around 5v do different speed settings and check the voltage

    Your air cooled spindle has a minimum speed it can be run at or it will over heat so even 130 may still be to low for your spindle

    PD011=130

    PD073=130

    PD001=0 ( 0 ) for KeyPad ( 1 ) for Remote )

    PD02=0 ( 1 ) for Remote Control

    J1 Jumper Pin 1-2 for Remote Control

    You may have other Parameters set incorrect if your spindle speeds don't match what they should be

    What other Parameters have you set, post what you have set
    Huanyang Mactec54

    PD000=0
    PD001=0
    PD002=0
    PD003=400
    PD004=400
    PD005=400
    PD007=20
    PD008=120
    PD009=15
    PD010=8
    PD011=120
    PD13= 0
    PD014 = 10
    PD015 =10
    PD023=0
    PD026=0
    PD141=120
    PD142=8.5 (matches rating on spindle case)
    PD143=2
    PD144=3000
    PD041=8
    PD70=0
    PD72=400
    PD73=120
    iam using this parameter, but now i change pd001=1 pd002=1 pd011=130 pd073=130 and now the spindle doesnt work



  8. #8
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    12929
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by doraemon_idn View Post
    iam using this parameter, but now i change pd001=1 pd002=1 pd011=130 pd073=130 and now the spindle doesnt work
    The output from the Breakout Board is not working these Parameters PD001 and PD002 setting is for remote control

    Did you set the J1 Jumper Beside the VFD Drive Terminal Block this has to be in the correct position for Remote Control to work

    Is this the voltage of your spindle and the supply voltage what Kw is your spindle motor

    PD08=120v

    PD141=120v

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails spindle speed RPM OFF but VFD work-j1-jumper-switches-front-panel-control-terminal   spindle speed RPM OFF but VFD work-j1-jumper-png   spindle speed RPM OFF but VFD work-j1-jumper-vi-vr-postion-png  
    Mactec54


  9. #9
    Member
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    United Kingdom
    Posts
    955
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by doraemon_idn View Post
    I change because pd001=1 cant start stop spindle, so i turn to 0 and hit run so spindle working well with the button, my spindle 2,2kw air cooling spindle, when pd011 set to 100 or 120 wont turnoff and steady at 6600 rpm so i must hit stop button on the vfd to completely stop.

    Please advice for better option, thanks
    Ah. Is that the board you're using below?.
    In terms of M3/M4 control I find the relay a bit useless. If you have BOTH M3 & M4 set up to it in Mach as one on and one off it gets confused.
    You want M3 going to the relay and M4 going to an output that don't exist, or a second seperate relay.

    Then it should switch on/off sort of correctly.

    spindle speed RPM OFF but VFD work-5484d8b5-fe1e-4032-a4a7-005a8919d978-jpeg



  10. #10
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    12929
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by dazp1976 View Post
    Ah. Is that the board you're using below?.
    In terms of M3/M4 control I find the relay a bit useless. If you have BOTH M3 & M4 set up to it in Mach as one on and one off it gets confused.
    You want M3 going to the relay and M4 going to an output that don't exist, or a second seperate relay.

    Then it should switch on/off sort of correctly.

    spindle speed RPM OFF but VFD work-5484d8b5-fe1e-4032-a4a7-005a8919d978-jpeg
    Again you don't know what you are even looking at, This is correctly wired to turn the Spindle On and Off there is only one connection the Relay is fine these spindles can only run in one direction

    Stop wasting peoples time with your Bs posts

    Mactec54


  11. #11
    Member doraemon_idn's Avatar
    Join Date
    Jul 2021
    Posts
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    Again you don't know what you are even looking at, This is correctly wired to turn the Spindle On and Off there is only one connection the Relay is fine these spindles can only run in one direction

    Stop wasting peoples time with your Bs posts
    Thanks you mactec54 for your help,
    The trouble is on huangyang vfd, i reset factory again and input all parameter you have again its working perfectly. Now i try to calibrate spindle speed with mach3 coz in vfd says 7500 and the mach 8000

    Once again thanks for your attention and your dedication



  12. #12
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    USA
    Posts
    12929
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: spindle speed RPM OFF but VFD work

    Quote Originally Posted by doraemon_idn View Post
    Thanks you mactec54 for your help,
    The trouble is on huangyang vfd, i reset factory again and input all parameter you have again its working perfectly. Now i try to calibrate spindle speed with mach3 coz in vfd says 7500 and the mach 8000

    Once again thanks for your attention and your dedication
    Yes a Reset can sometimes fix these problems, if a Parameter is set incorrect, it only takes ( 1 ) to mess with the system

    You can use the pulley ratio in Mach3 to adjust the speed to match, do a 12000 RPM and measure the Board output voltage, these Boards there converter is not perfect and most only reach around 9v to 9.8v

    Mactec54


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

spindle speed RPM OFF but VFD work

spindle speed RPM OFF but VFD work

spindle speed RPM OFF but VFD work