Need Help! Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly


Results 1 to 3 of 3

Thread: Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly

  1. #1
    Member Nir90's Avatar
    Join Date
    Jan 2021
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly

    Hello,
    I have a working CNC using mach3 on window XP, everything works perfectly, but I find it hard to go about, I taught maybe I can run widows XP within a newer windows version.
    So, I have installed today everything again on a virtual machine using VMware.
    It does work, but not as expected. The motor run very slowly and the sound is not right.
    When I test the PP using the application inside mach3 folder, it states "excellent connection".
    It has nothing to do with the motor tuning, I have calibrated the axis and plaid with "velocity" & "acceleration".
    I also found here on the forum that it is recommended to change the motor steps per revolution to 800 (I had 5000), it does turn a little faster, but still not as it should and the noise is not right.
    It seems that changing the connection from 25khz to 100khz has no effect.
    Any ideas are more than welcome either as a walk around, or a direct fix.
    The reason for all this trouble is that I don't wish to have two separate computers, and when I run windows XP I am technically unable to do anything...
    Thanks again,
    Nir.

    Similar Threads:


  2. #2
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Shelby Township
    Posts
    35460
    Downloads
    1
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly

    Won't work in a VM.

    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)


  3. #3
    Member ZASto's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Vanuatu
    Posts
    259
    Downloads
    2
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly

    If you switch to external motion controller, Mach will be happy in VM.
    Parallel port, even in VM will not work, as you have already discovered as Mach does not have control of Parallel port. Host machine is in full control of PP.

    Make no mistake between my personality and my attitude.
    My personality is who I am. My attitude depends on who you are.


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly

Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly

Mach3 VM XP Works, but step motors turn very slowly