Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis


Results 1 to 7 of 7

Thread: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

  1. #1
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    102
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    So im currently running to machines with XHC mack motion card one is a 6 axis (Router 4 axis and salve) the other is a 4 axis mill, both working pretty well so far.
    Just tone niggling issue with slave axis it just wont do what its surpossed to, i've tried every type of script i can find on the net, sometimes Slave axis overruns, sometimes it wont run, im getting really frustrated with it. supplier/ manufacturer aint coming to the party with help at the moment either. has any body managed to work out how to do it. ive tried turning off Homing Slave with master, tried A xis as slave, Ba xis as Slave. tried The Script they use for smooth steeper homing.

    Similar Threads:


  2. #2
    Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Australia
    Posts
    3948
    Downloads
    4
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    Some Chinese motion units do not support full use of the slave axis (or do so badly).
    Would it be cheaper in the long run to buy an ESS and cut the hassle?

    Cheers
    Roger



  3. #3
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    102
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    Quote Originally Posted by RCaffin View Post
    Some Chinese motion units do not support full use of the slave axis (or do so badly).
    Would it be cheaper in the long run to buy an ESS and cut the hassle?

    Cheers
    Roger
    Would be nice to keep it obviously, as both the mill, and router are similar components , makes testing and repairs easy. ill work with it. was hoping someone else has found a way to get it to work.



  4. #4
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    102
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    OK i had it working, 100% working every time, slow process but and dances all over the joint, but this code was working correct there overrun issue.
    Then i re power the machine and haywire again, never the same fault, its almost the luck of the draw.
    XHC i hope you fix this, i will be harassing you until you do. Supports slave axis, homing and full support.


    so maybe others in the same boat can try this.

    CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later

    DoOemButton(1024) 'Home Z
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    DoOemButton(1022) 'Home X
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend


    DoOemButton(357) 'deslave axis

    Code "G91" 'Put Mach into incremental mode


    Code "G0B0.10" 'Move B axis O.1mm"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    Code "G0Y8.00" 'Move Y axis 8mm"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend


    Code "G90" 'Return Mach to Absolute Mode'

    DoOemButton(358) 'slave axis

    DoOemButton(1023) 'Home Y with A trailing
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    DoOemButton(357) 'deslave axis

    Code "G91" 'Put Mach into incremental mode

    Code "G0Y8.00 F100" 'Move Y axis 8mm at 100 feed rate"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    Code "G0B8.00 F100" 'Move B axis 8mm at 100 feed rate"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    Code "G28.1 B0 F100" 'Ref B home at 100 feedrate"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    Code "G28.1 Y0 F100" 'Ref Y home at 100 feed rate"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend
    Code "(Z,X,Y all zero-)" 'puts this message in the status bar

    Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate

    Last edited by 80gus; 04-23-2017 at 04:14 AM.


  5. #5
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    102
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    OK did a bit of refining this seems to be working all the time, you have to jiggle the B and Y axis to trick it for some reason. but for anyone having dramas try this, its working all the time now, the only pitfall i can see is if you at the end of your travel before hitting the cycle it will drive past the 5mm, but i never home from there anyway. Hope this helps someone else cause it took me ages to get it to work! very important Y axis must hit the switch last.

    CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later



    DoOemButton(1024) 'Home Z
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    DoOemButton(1022) 'Home X
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend


    DoOemButton(357) 'deslave axis

    Code "G91" 'Put Mach into incremental mode


    Code "G0B0.10" 'Move B axis O.1mm without this little giggle sometimes it works sometimes it will drop of the slave axis W.T.F XHC"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    Code "G0Y5.00" 'Move Y axis 5mm this way slave is guaranteed to hit limit first."
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend


    Code "G90" 'Return Mach to Absolute Mode'

    DoOemButton(358) 'slave axis

    DoOemButton(1023) 'Home Y with A trailing
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    DoOemButton(357) 'deslave axis

    Code "G91" 'Put Mach into incremental mode


    Code "G0Y5.00 F100" 'Move Y axis 5mm at 100 feed rate this counteracts the XHC overun on my machine."
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend




    Code "G28.1 Y0 F100" 'Ref Y home at 100 feed rate"
    While IsMoving
    Sleep(25)
    Wend

    Code "G90" 'Return Mach to Absolute Mode'

    Code "(Z,X,Y all zero- I hope this worked for you )" 'puts this message in the status bar

    Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate.

    Last edited by 80gus; 04-23-2017 at 04:11 AM.


  6. #6
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    102
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    NOW i cant get Y axis to step with the Slave, when in Jog mode it does exactly what i command, then i go into step, instantly the Slave is dropped off, then back to jog it works again. XHC Not impressed, works so well without slave.



  7. #7
    Registered
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    USA
    Posts
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

    Have you had any luck with this 'contraption'...

    I can't get A to slave off X during run cycle.. .. It manually jogs beautifully; then when I RUN code; BLAM!!.. *Hit on the head with a hammer*..

    Does this card 'require' the homing switches for the slaving to work correctly? (just an odd thought)


    Any quick suggestions?



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis

Mach3 / XHC Machmotion Ethernet card slave axis