Need Help! Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes


Results 1 to 11 of 11

Thread: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

  1. #1
    Member jjhawg's Avatar
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    First of all, I have been reading MANY posts on this forum that have helped me a lot; THANKS!

    A friend gave me an Excel 510 with Fanuc 0m control, that of course, had dead memory batteries. I bought parameters from the factory and got things running superficially.

    I had to adjust the tool change height and spindle orientation, but I can perform a tool change using the manual switch on the control panel. (not in a program, yet.) Other than this, most aspects have been working fine.

    I am writing today because any program I run will start the spindle, but the program freezes at that point. If I take the M03 line out of the program, and start the spindle using MDI, I can run the program just fine.

    I suspect that the controller might be waiting for a feedback signal that indicates proper speed before proceeding, but I:
    - Haven't yet put a tach on the spindle
    - Don't know which diagnostic point to read to check the speed sensor
    - Don't know where the adjustment is, should I need it

    Any insights will be greatly appreciated.

    -Jim

    Similar Threads:


  2. #2
    Member
    Join Date
    May 2016
    Location
    United States
    Posts
    364
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    Look in the buffer area on your screen when the machine hangs and see if you see FIN there. If so the machine is waiting for a finish signal.Likely the Speed Arrival Signal. Download an OM Parameter manual and search SAR. You might have to set it to "don't check. "

    Make sure you get the proper OM version as some settings are dfferent depending on version.



  3. #3
    Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    USA
    Posts
    689
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    Quote Originally Posted by the_gentlegiant View Post
    Look in the buffer area on your screen when the machine hangs and see if you see FIN there. If so the machine is waiting for a finish signal.Likely the Speed Arrival Signal. Download an OM Parameter manual and search SAR. You might have to set it to "don't check. "

    Make sure you get the proper OM version as some settings are dfferent depending on version.
    That would be parameter 24#2.. Good catch the_gentlegiant



  4. #4
    Member jjhawg's Avatar
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    Thanks for the quick replies...

    A good catch indeed, however, that parameter is already set to "not checked." (maybe I will flip the bit and see what happens...)

    The manual I have is for a 0-MB, and they call the setting "SCTO", Spindle speed reach signal [checked | not checked]......
    (I assume that my controller is a "B", but is there a way to know for sure?)

    I have a PDF file of the parameters and searched for "spindle" and "speed", and found nothing else that sounded related...

    I have issues with the ATC, like hanging on "Txx M06", but I didn't want to bring it up in this thread, since my current problem doesn't involve tool changes.
    Since I can successfully perform a tool change using the manual switch, I expect the tool state to allow spindle operation. In fact, before I was able to successfully do a manual ATC tool change, the M03 command would NOT start the spindle in a program. Now it starts, but the program doesn't keep going...

    I did find some gain and offset parameters for the output to the spindle controller, so I will check the RPM with a tach and calibrate the speed if necessary. This probably won't fix my problem, but it is something that I need to do.

    I won't be in front of the machine for a couple of days, but next time I will take better notes about the state of various indications when this happens.



  5. #5
    Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    ROMANIA
    Posts
    652
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    please post here the diagnose parameters,it might be related to it
    and also a picture with the command and the state of the screen



  6. #6
    Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    USA
    Posts
    689
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    They may be related. Can you program M19 spindle orient? You said that you have lost all parameters did you by chance enter the diagnostic parameters as well? These are values that the ladder uses, some machine tool builders use these for spindle speeds and the like.



  7. #7
    Member jjhawg's Avatar
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    I haven't had much time to work on this machine, but I do have some new interesting info...

    I wrote a short program to do a couple of moves, start the spindle, and do a couple more moves.
    When I run the program, I get the moves, the spindle starts, then the program freezes. The spindle is still spinning and the cycle start light is still lit.
    When I press the reset button, the cursor jumps down two lines, then when I press cycle start again it simply continues.

    This is strange behavior, but perhaps it offers more clues about the solution...

    Thanks,
    Jim



  8. #8
    Member jjhawg's Avatar
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    Thanks for everyone's input, I can now present the resolution.

    I have been scouring the Fanuc manual and found parameter 45.7, HSIF.
    It was set to zero; M/S/T/B code precessing shall be a normal interface.
    I changed it to one; M/S/T/B code precessing shall be a high-speed interface.

    I would like to know what this controls, but regardless, after this change all of the freezing problems vanished,

    However, this did NOT fix the ATC not working, so I will start a new thread to work on that.

    Thanks,
    Jim



  9. #9
    Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    USA
    Posts
    689
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    Quote Originally Posted by jjhawg View Post
    Thanks for everyone's input, I can now present the resolution.

    I have been scouring the Fanuc manual and found parameter 45.7, HSIF.
    It was set to zero; M/S/T/B code precessing shall be a normal interface.
    I changed it to one; M/S/T/B code precessing shall be a high-speed interface.

    I would like to know what this controls, but regardless, after this change all of the freezing problems vanished,

    However, this did NOT fix the ATC not working, so I will start a new thread to work on that.

    Thanks,
    Jim
    It has to do with how the FIN<G120#3> coil functions in the ladder. Normally once the FIN bit goes to a 1 then the M-code is said to be finished. However, when you set the parameter 45.7 then the FIN becomes the fast type which mean that the FIN has to either turn to a 1 or a zero. The ladder has to be written for the FIN type you want to use.

    Last edited by drdos; 11-27-2020 at 06:58 PM. Reason: Gramer


  10. #10
    Member jjhawg's Avatar
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

    Thanks for the explanation. I wasn't sure how this could happen since I set according to factory parameters.
    Then I took another look at the hard copy that I hand-entered from, and I had missed the "1" for 45.7... :-(



  11. #11
    Member machinehop5's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    United States
    Posts
    824
    Downloads
    2
    Uploads
    0

    Cool getting with the programmerss

    ...machines are perfect. Daves fault

    Last edited by machinehop5; 11-30-2020 at 01:47 AM.


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes

Fanuc 0m, S1000 M03; starts spindle, then program freezes