Need Help! Somehow messed up Z offset or parameter, please help


Results 1 to 14 of 14

Thread: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

  1. #1
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Running a Hyundai Kia VX400 vertical with an oi-MC control. Have not had any issues with this machine until now. I have hit something and changed something somewhere and I can't figure it out.

    Tools are set using a Renishaw probe. Machine has been shut off and restarted. Once the machine is on, zero return is done on all three axes.

    After this, a part is put in vice and tool brought down. X and Y are set up on the outside of the part, near it. Tool is touched off on top of the part.

    The offset page is brought up and the Work tab at bottom pressed. In the G54 XYZ fileds, X0., Y0., and Z0. are all put in their respective fields and measure is pressed.

    Then the POS page is brought up and ABS tab hit at the bottom, reset is pressed, and all three axes are verified at 0.0000.

    When the program is started in memory, the correct tool is called with its correct G43 H, and G54 is called. The tool appears to be correctly positioned in X and Y, but Z is about 5" high in the + position above the surface of the part. POS page is checked and it says exactly what the program called for, a Z of .1 or so above the part.

    What am I missing here?

    I have reset the tool height as well just to be sure that is not it. When I substitute another tool, the height is off the same amount. For example using T2 instead of T1.

    Similar Threads:


  2. #2
    Member davesnd's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Canada
    Posts
    114
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Sounds like there is a value in the shift z on your work offset page, offset 00

    Sent from my G8343 using Tapatalk



  3. #3
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    00 EXT is clear in all three fields. X,Y, and Z.



  4. #4
    Member davesnd's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Canada
    Posts
    114
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Maybe you switched the setting for manual absolute, try changing that

    Sent from my G8343 using Tapatalk



  5. #5
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Program:

    O0065 (ROUGHING PROGRAM)
    G40G17G20G94G80G90G0
    G0G91G30Z0
    G90
    T1M6
    G43Z1.H1
    Z.1
    G1Z-.1F50.
    X6.
    Y-.4
    X0.
    Y-.8
    X6.
    G0Z1.
    Y4.
    X-3.8
    M30
    %

    Just a simple roughing program.



  6. #6
    Member davesnd's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Canada
    Posts
    114
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    I don't see a G54 in the code there

    Sent from my G8343 using Tapatalk



  7. #7
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    It is in the final code. Sorry, I typed that out by hand instead of actually copying the file.



  8. #8
    Member davesnd's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Canada
    Posts
    114
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Did you check your manual absolute setting?

    Sent from my G8343 using Tapatalk



  9. #9
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Can you elaborate? Not sure what you mean.



  10. #10
    Member davesnd's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Canada
    Posts
    114
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    It's either on the settings page, or else a physical switch on the control. It's either on or off. Find it and change the state of it and try your setup again

    Sent from my G8343 using Tapatalk



  11. #11
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Have no luck finding either a physical switch or settings field to change, i have no idea what I did



  12. #12
    Member
    Join Date
    May 2016
    Location
    United States
    Posts
    330
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    Check the settings stored in your control that describe the location and height of your tool setter devise. Maybe one of these settings got accidentally changed.



  13. #13
    Member J S Machine's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    USA
    Posts
    145
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    I'm not sure where I would find this. It has a Renishaw setter. Unfortunately, nobody here knows much about this machine. Guess it is time to learn



  14. #14
    Member
    Join Date
    May 2016
    Location
    United States
    Posts
    330
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Somehow messed up Z offset or parameter, please help

    If your control panel has a Custom button on it, the settings will most likely be in there.



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Somehow messed up Z offset or parameter, please help

Somehow messed up Z offset or parameter, please help

Somehow messed up Z offset or parameter, please help