Tool Not Releasing


Results 1 to 5 of 5

Thread: Tool Not Releasing

  1. #1
    Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    USA
    Posts
    544
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Tool Not Releasing

    Hello Y'all,

    New problem on a 2016 VMC 2003 model. For a while the tool changer became worse and worse for releasing tools until finally it refused to release tool all together. I assumed a bad drawbar so ordered a new rebuild kit (with springs) and got everything nice and clean and installed the recommended springs in to this non-locking spindle. The old drawbar was in pretty bad shape so I hoped this would fix the issues. Still I have to same problem. The draw bar is not pushing down far enough. I have proper air pressure and everything is assembled correctly. Is there something further up the line I may be missing like the pneumatic valves or somewhere an airline may be pinched preventing enough pressure? Has anyone measured the drawbar force or know what it should be? Too many bellevues maybe? Anyone have this issue in the past? I'm stumped. Thanks

    Similar Threads:


  2. #2
    Member
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    USA
    Posts
    95
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Tool Not Releasing

    There is rectangular aluminum plate that is attached to the pin that pushes down on the drawbar. The Plate is actually the moving part (Piston) of the air cyclinder. I have had these crack and leak air during a tool change, Thus not pushing hard enough on the drawbar. I would look there next.

    Last edited by Tedger; 11-20-2019 at 09:27 AM.


  3. #3
    Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    USA
    Posts
    544
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Tool Not Releasing

    Quote Originally Posted by Tedger View Post
    There is rectangular aluminum plate that is attached to the pin that pushes down on the drawbar. The Plate is actually the moving part (Piston) of the air cyclinder. I have had these crack and leak air during a tool change, Thus not pushing hard enough on the drawbar. I would look there next.
    Thanks Tedger,

    Been looking at all the attached parts including the plate. Nothing obvious but I'm going to replace the gasket around it and the pushrod as well. Hopefully it works. Since it is off I will pull al couple more bellevues just to test. I have an idle machine so I'm about to start making a Frankenstein FADAL just to get this one running for some parts I need yesterday.
    W



  4. #4
    Member
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    USA
    Posts
    95
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Tool Not Releasing

    See attached for Bellville info

    Attached Files Attached Files


  5. #5
    Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    USA
    Posts
    544
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Tool Not Releasing

    Solved... I Hope
    I believe the problem is from burrs that were in the retaining ball pockets and along the bell. The balls would stick in side the drawbar bell and wouldn't release, or accept the tool posts. I took everything apart, cleaned it, polished the pockets, added a chamfer to the drawbar bell and all seems to be working now. I also took out 2 bellevue washers (from the recommended) for the time being while I run tests and hope to 'break in' the drawbar assembly. Note... If ordering a new draw bar assembly make sure the company you buy them from checks the finish work on the parts. This has been a frustrating problem to chase down.



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Tool Not Releasing

Tool Not Releasing

Tool Not Releasing