Need Help! Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300 usb


Results 1 to 4 of 4

Thread: Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300 usb

  1. #1
    Member MarvelAfrica's Avatar
    Join Date
    Dec 2020
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Question Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300 usb

    Hi Gentlemen,

    I apologize in advance if this is a dumb question, but it has me scratching my head.

    I am very new to Mach3 and to CNC in general, i have built a plasma system and have started running test cuts but now i have run into a problem i have no idea to solve and i cannot seem to find any solution online. not for a lack of searching, might be for a lack of understanding.

    I run a Digital Dream UC300 usb controller on Mach3 (Licensed), and i use Sheetcam (Unlicensed) still just doing simple test cuts.
    I have a floating head setup.

    My machine runs the sequence correctly as far as i can gather, it probes down finds 0, goes up, starts the plasma cutter, lowers down,
    start the cut and all looks great, but at the end of each part cut the plasma cutter relay switches off before the part cut is complete.
    This happen on long cuts and short cuts, it seams as if it only cuts a certain % of the cut.

    What it appears to me is the M05 is executed before the cut is complete.
    if i run it in Sheetcam simulator the Torch switches off in the correct place, but the moment i run it on mach it constantly switches off before it has completed the cut path.

    Some thing like this.
    _ _ _
    |
    | _ _ _|

    It appears to me the M05 is triggered in the loading part of the script where it reads 20 lines ahead.
    I have checked "Ignore M calls while loading" decreased the read ahead number.

    To confirm it is not earthing or some other factor i have removed the M05 from the Gcode and let the torch run the sequence, once i do this
    the torch stays on and would run the cut without the switching off, in my mind eliminating external issues that might cause the issues, i have also tested this without powering the Plasma cutter on a dry run, the same occurs and on more or less the same place in the code.

    I have disabled all lead-in/lead-out, tried various options on the lead-in's/out's.
    I have increased Pierce delay to 1.1 to try and see if the G4 would help.

    but in the G-Code the M05 is called before the G4, see bellow, so it goes from coordinates to M05, but it appears M05 executes
    before the coordinates portion has finished.

    So somewhere i am not understanding something.

    I truly hope there is someone out there who can shine a light on this for me, thank you in advance.

    Here is a sample of a test G-Code.
    N0010 (Filename: Test.tap)
    N0020 (Post processor: Mach3 plasma THC with scriber and backlash compensation.scpost)
    N0030 (Date: 03/12/2020)
    N0040 G21 (Units: Metric)
    N0050 F1
    N0060 G53 G90 G40
    N0070 (Part: Test)
    N0080 (Operation: Outside Offset, Layer 1, T1: Plasma, 1.5 mm kerf)
    N0090 G00 X89.3579 Y45.3663
    N0100 G28.1 Z10.00 F500.0
    N0110 G92 Z0.0
    N0120 G00 Z2.5000
    N0130 G92 Z0.0
    N0140 G00 Z1.0000
    N0150 M03
    N0160 G04 P1.1
    N0170 G01 Z0.4000 F100.0
    N0180 X89.8049 Y38.9692 F1000.0
    N0190 X91.2500 Y32.7215
    N0200 X93.6574 Y26.7779
    N0210 X96.9674 Y21.2855
    N0220 X101.0980 Y16.3803
    N0230 X105.9470 Y12.1839
    N0240 X111.3942 Y8.8002
    N0250 X117.3049 Y6.3129
    N0260 X123.5325 Y4.7837
    N0270 X129.9230 Y4.2504
    N0280 X136.3180 Y4.7262
    N0290 X142.5592 Y6.1994
    N0300 X148.4920 Y8.6334
    N0310 X153.9695 Y11.9680
    N0320 X158.8560 Y16.1207
    N0330 X163.0306 Y20.9885
    N0340 X166.3898 Y26.4509
    N0350 X168.8505 Y32.3727
    N0360 X170.3517 Y38.6072
    N0370 X170.8563 Y45.0000
    N0380 X170.4175 Y50.9635
    N0390 X169.1108 Y56.7985
    N0400 X166.9643 Y62.3795
    N0410 X164.0241 Y67.5863
    N0420 X160.3536 Y72.3068
    N0430 X156.0319 Y76.4393
    N0440 X151.1519 Y79.8948
    N0450 X145.8187 Y82.5990
    N0460 X140.1472 Y84.4936
    N0470 X134.2595 Y85.5379
    N0480 X128.2824 Y85.7093
    N0490 X122.3446 Y85.0041
    N0500 X116.5739 Y83.4375
    N0510 X111.0945 Y81.0434
    N0520 X106.0245 Y77.8731
    N0530 X101.4731 Y73.9950
    N0540 X97.5381 Y69.4926
    N0550 X94.3044 Y64.4629
    N0560 X91.8417 Y59.0140
    N0570 X90.2028 Y53.2634
    N0580 X89.4231 Y47.3349
    N0590 X89.5194 Y41.3561
    N0600 X90.4897 Y35.4558
    N0610 M05
    N0620 G04 P0.8
    N0630 G00 Z10.0000
    N0640 X5.0000 Y85.7500
    N0650 Z1.0000
    N0660 G28.1 Z10.00 F500.0
    N0670 G92 Z0.0
    N0680 G00 Z2.5000
    N0690 G92 Z0.0
    N0700 G00 Z1.0000
    N0710 M03
    N0720 G04 P1.1
    N0730 G01 Z0.4000 F100.0
    N0740 X4.2500 Y85.0000 F1000.0
    N0750 Y5.0000
    N0760 X5.0000 Y4.2500
    N0770 X85.0000
    N0780 X85.7500 Y5.0000
    N0790 Y85.0000
    N0800 X85.0000 Y85.7500
    N0810 X5.0000
    N0820 X4.2500 Y85.0000
    N0830 Y76.1781
    N0840 M05
    N0850 G04 P0.8
    N0860 G00 Z10.0000
    N0870 X0.0000 Y0.0000
    N0880 M05 M30

    Similar Threads:


  2. #2
    Community Moderator Jim Dawson's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    4781
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300

    It sounds like the M05 is executing before the motors have stopped moving, but the motion in the trajectory planner has completed its task.

    The fix might be to add a delay before the G05 command

    N0600 X90.4897 Y35.4558
    N0605 G04 P0.8
    N0610 M05
    N0620 G04 P0.8

    Another possibility might be to turn on Exact Stop, G61


    Jim Dawson
    Sandy, Oregon, USA


  3. #3
    Member MarvelAfrica's Avatar
    Join Date
    Dec 2020
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300

    Thank you Jim for the suggestion, I will try it today...



  4. #4
    Member MarvelAfrica's Avatar
    Join Date
    Dec 2020
    Posts
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300

    Hi Jim, Thank you,
    for the test cuts the G04 P1 worked, I edited the Post Processor in Sheetcam to add the "G04 P1" before the M5, and on the tests i have done now it seems my
    torch is switching off in the correct order or at least on the end of the Cut, I will play with more cuts and see if this is a permanent solution.

    Thank you very much for the advice and suggestion on this.

    Last edited by MarvelAfrica; 12-04-2020 at 03:59 AM. Reason: Typo


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300 usb

Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300 usb

Plasma Relay switch off before cut is complete M05 to early - Digital Dream UC300 usb