Bridgeport stepper motors mach 3 setup?


Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 12 of 15

Thread: Bridgeport stepper motors mach 3 setup?

  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    USA
    Posts
    138
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Bridgeport stepper motors mach 3 setup?

    Hello,
    Is anyone out there using mach 3 and Geckos to drive the bridgeport sigma or superior stepper motors?
    If so what did you use for your IPM and Accel rate?

    Mine keeps faulting my drives and I have no idea what the motors are supposed to sound like. I can make them very quiet and I can make them screem by changing the settings.
    Thanks

    Similar Threads:


  2. #2
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    usa
    Posts
    53
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    I'm using Mach 3 and sigma motors. My velocity is set at 120 in / min and the accel is 4 in's. To be honest, I'm not sure if this is the optimal, but it runs smooth and is fast enough for what I'm doing.

    Steve



  3. #3
    Registered
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Australia
    Posts
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    I'm about to do the same setup (original steppers with Mach3/Gecko's+GRex), just waiting for the gecko's to ship.

    Curious as to what voltages you guys are using, and wwobmf, what values are you trying (with what results) ?

    Thanks.



  4. #4
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    usa
    Posts
    53
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    I'm using a 48 VDC power supply for the gecko's



  5. #5
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    USA
    Posts
    138
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Thanks for the info.
    I am running my Gecko's at 78 VDC, But I think they dont like it. They keep tripping. I have tried everything from 30 to 110 same results
    Contractdesign,
    Did you wire your motor windings in parrallel?
    What do you use for the uS setting?
    Thanks



  6. #6
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    usa
    Posts
    53
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    I think your voltage is too high, even though the acceptable voltage is 80 vdc max, I wouldn't go near that. As I stated, I run mine with a power supply rated at 48 vdc, 8 amps. As far as the motor wiring, I connected them in half winding. I used the center tap and one terminal. There is a loss in high speed but it is fast enough for what I am doing. Maybe I'm wrong, but because of the age of the motors (1980's) I just do not feel comfortable pushing the voltage limits, and speed limits in the Mach 3, I run at 60 in/minalso I start the motors with a generous accel / decell ramp 1.4. As far as the step pulse Us my setting is at 0.



  7. #7
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    USA
    Posts
    138
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Yeah your probably right,
    I think I will order a new transformer.

    Thanks



  8. #8
    Registered
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    LA
    Posts
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default 2.1V and 9.8A written

    I am unable to understand that why 2.1V and 9.8A is written at the back of my superior stepper motors and you are using then at 48V or so?????



  9. #9
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    USA
    Posts
    138
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    You should run steppers at 3-25 times the rated voltage.
    I run mine at 78 VDC.
    Read this it explains.
    http://www.geckodrive.com/photos/Step_motor_basics.pdf



  10. #10
    Registered
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    usa
    Posts
    68
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Hey guys, are we talking about running original Boss stuff with new drivers? I have to put up a series 1 Boss 4 (he thinks) out of a Vo-tech, but has had some of the electronics removed. Still has the the servos or steppers, whatever it came with originally. I know it is probably better to replace the electronics anyway, but was curious as to how much would have to be replaced.



  11. #11
    Registered
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    USA
    Posts
    138
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Just so everyone knows,
    I replaced the computer, the cable, and installed the nema 48 jumper in the Geckos. I slowed my IPM to 60 and the accel to 10 and they work fine now.
    I think the problem was the laptop I was trying to run it with. I still have to kill some services like qtask.exe to get it work right.

    Paul,
    I am using everyting new except the steppers.
    Combo-3 board, and Gecko 202's



  12. #12
    Registered
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    USA
    Posts
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Just picked up a BP series 1, I believe BOS 4 and am ready to gut it. We'd like to just remove the two BOS control cabinettes and ebay them. We already use Mach 3, Gecko 210's and a Combo breakout board to run a lathe and small mill.

    I want to build a new control box using the Cambell Designs Combo breakout boad, a VFD running off of 1ph 220, Gecko 210's.

    I need a source and spec for the 2 HP VFD and for an appropriate torroid transformer, any help, links or pointers would be appreciated.

    Regards, Chrissi
    CG Products
    www.CozyGirrrl.com



Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Bridgeport stepper motors mach 3 setup?

Bridgeport stepper motors mach 3 setup?