Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115


Results 1 to 10 of 10

Thread: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    hi i have a labvolt 5600 cnc machine

    initial issue was when jogging z there was no movement at all...dead

    prior to this the z axis motor and z axis worjked fine no issues

    i have done extensive troubleshooting and after several swapping and proving out...i have come to the conclusion that its a bad z chopper drive board

    there are 2 critical componenets on the chopper drive board L297 and L298 chips and i was told that the 1 or both of these could be the problem so i ordered both

    as a start today i installed the L298 chip which is basically supplies power to the motor...i did not install the L297

    well good news bad news...replaced the L298 chip on the labvolt
    chopper drive and now it seems i have power to the z motor ..when i
    jog up or down the motor is trying to turn however its grinding and
    sounds like both directions fighting each other at same time? and not moving much at all....but the motor is attempting to move on command

    if i take the x cable and plug into the fixed z board now the x motor
    sounds like **** and wont move like its locked up...and if i put x
    back to normal it runs fine

    so it seems something else is going on although i do have power to the
    z mortor now and i didnt have power before...it was dead when trying
    to jog

    any ideas? defective new chip? or maybe l297 part of issue?

    the z axis is fine not bound up..can move easily by hand when machine off and just moving belt by hand...up and down....


    Similar Threads:


  2. #2
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    i also double checked my soldering and do not see any pins or solders that may be bridged



  3. #3
    Member Fastest1's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    USA
    Posts
    4398
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    What happens when you plug the Z stepper into the X drive? Run smooth?

    A lazy man does it twice.


  4. #4
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    No...z stepper to x motor ....rough...sounds like both drection fighting each othet

    QUOTE=Shelby5041;2345530]hi i have a labvolt 5600 cnc machine

    initial issue was when jogging z there was no movement at all...dead

    prior to this the z axis motor and z axis worjked fine no issues

    i have done extensive troubleshooting and after several swapping and proving out...i have come to the conclusion that its a bad z chopper drive board

    there are 2 critical componenets on the chopper drive board L297 and L298 chips and i was told that the 1 or both of these could be the problem so i ordered both

    as a start today i installed the L298 chip which is basically supplies power to the motor...i did not install the L297

    well good news bad news...replaced the L298 chip on the labvolt
    chopper drive and now it seems i have power to the z motor ..when i
    jog up or down the motor is trying to turn however its grinding and
    sounds like both directions fighting each other at same time? and not moving much at all....but the motor is attempting to move on command

    if i take the x cable and plug into the fixed z board now the x motor
    sounds like **** and wont move like its locked up...and if i put x
    back to normal it runs fine

    so it seems something else is going on although i do have power to the
    z mortor now and i didnt have power before...it was dead when trying
    to jog

    any ideas? defective new chip? or maybe l297 part of issue?

    the z axis is fine not bound up..can move easily by hand when machine off and just moving belt by hand...up and down....
    [/QUOTE]



  5. #5
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Oh z stepper into x drive.....runs fine...ive already determined its a bad stepper drive....
    Im just trying to figure out why its doing this after replacing the L298 chip

    QUOTE=Fastest1;2345690]What happens when you plug the Z stepper into the X drive? Run smooth?[/QUOTE]



  6. #6
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    see images....i may have found something..i found a broken trace going to the + input voltage pin on the driver board..i just soldered in a jumper wire and will see if that fixes the issue

    not sure if thats the issue or not but it cant be a good thing to have a broken trace so we will see

    it may have happened when i was replacing the L298 chip...although with a broken trace going to the + input V not sure how i would even get power to the stepper motors like i did...interesting....

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive  issue 048-700115-gedc4573-jpg   Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive  issue 048-700115-gedc4575-jpg  


  7. #7
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Fastest1 View Post
    What happens when you plug the Z stepper into the X drive? Run smooth?
    Yes smooth



  8. #8
    Member Fastest1's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    USA
    Posts
    4398
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    Hoping the broken trace is the issue.

    A lazy man does it twice.


  9. #9
    Member
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    United States
    Posts
    107
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    hi with the help of someone outside of this thread who told me these baords are repairable quite easily as compared to the newer style boards, and lots of troubleshooting and a bit of common sense i was able to fix it

    the initial issue was no power to stepper motor due to failed L298 chip......the secondary issue that occurred after i replaced the L298 could have been due to 1 or both of the following matters

    1. damaged broken trace at + V input to the driver board (caused by me i believe during removal of the old L298..i decided to cut legs off instead of desoldering a double sided solder joint)
    2. 1 suspect solder joint on the newly replaced L298 chip

    i addressed both of those and installed the driver board today and now the z axis motor runs smooth and is working well again

    the repair was pretty cheap as far as parts...only about $2..i bought the L298 on ebay
    even though the L297 was not the issue i did replace it since it was cheap $2 also and it is an easy plugnplay component..no solder involved and i ordered the part previously just in case..

    so if anyone ever has issues with these old labvolt d&m computing chopper drives you may want to consider repairing them ....new is not always better....much of old is repairable..most new is not and most new is just cheap made chinese junk..thats why i wanted to save the made in USA chopper drive...these older chopper drives are very difficult to find for sale and are very costly so saving it was a smart move i believe...and ii definitely prefer a made in USA item over a made in china item....although the new chip i bought is made in china lol...but hey that was not by choice...not much of any electronic items made in usa anymore.



  10. #10
    Member Fastest1's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    USA
    Posts
    4398
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive issue 048-700115

    Back to making chips! WooHoo

    A lazy man does it twice.


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive  issue 048-700115

Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive  issue 048-700115

Labvolt 5600 cnc d&m computing chopper drive  issue 048-700115