Australia CNC Router Machine - Z axis stopped working


Results 1 to 8 of 8

Thread: CNC Router Machine - Z axis stopped working

  1. #1

    Question CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Hey All,

    My Z axis has stopped moving.

    Stepper controller LED turns red from green when I try to use Z axis...

    What would the most likely fault be - stepper motor dead ?

    Worked fine yesterday.

    X & Y work just fine.

    Thanks

    David


    Similar Threads:
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails CNC Router Machine - Z axis stopped working-20200712_121242-large-jpg   CNC Router Machine - Z axis stopped working-20200712_114739-large-jpg  


  2. #2
    Member peteeng's Avatar
    Join Date
    Jul 2018
    Location
    dum dum
    Posts
    1863
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Hi Fletch - Give all the wires a wiggle they do come loose sometimes. Then swap the motor plug to another drive if possible and see if same fault occurs. That will tell you if the motor is the issue or the driver side. After that things get complex. Peter

    Seems the motor bolt has come loose or wasn't done up right? see image

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails CNC Router Machine - Z axis stopped working-bolt-jpg  


  3. #3

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Perfect advise Pete ! I plugged it into my Y controller and it worked fine... Seems Z Microstep Driver M542-05 is faulty.

    Now to find a new one locally.,

    Thanks for your help

    Cheers

    Dave

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails CNC Router Machine - Z axis stopped working-20200712_134828-large-jpg  


  4. #4
    Member
    Join Date
    May 2015
    Location
    Australia
    Posts
    508
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Quote Originally Posted by fletch123 View Post
    Perfect advise Pete ! I plugged it into my Y controller and it worked fine... Seems Z Microstep Driver M542-05 is faulty.

    Now to find a new one locally.,

    Thanks for your help

    Cheers

    Dave
    Dave, if you get stuck, I have a few Longs Motors DM542A drivers here in Brisbane as I upgraded my machine to validate an engineering model a mate created. The drivers are similar spec to yours, nothing wrong with them. Send me a PM. I can ship anywhere.

    Rod Webster
    www.vmn.com.au


  5. #5

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Quote Originally Posted by rodw View Post
    Dave, if you get stuck, I have a few Longs Motors DM542A drivers here in Brisbane as I upgraded my machine to validate an engineering model a mate created. The drivers are similar spec to yours, nothing wrong with them. Send me a PM. I can ship anywhere.
    Cheers Rod, I ordered a couple from China the other day, they just shipped via DHL so I shoudl have them soonish.



  6. #6
    Member Sterob's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Australia
    Posts
    569
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Quote Originally Posted by fletch123 View Post
    Perfect advise Pete ! I plugged it into my Y controller and it worked fine... Seems Z Microstep Driver M542-05 is faulty.

    Now to find a new one locally.,

    Thanks for your help

    Cheers

    Dave
    Just be aware Dave , that all you have done is prove the Z Axis motor ISN'T faulty. You haven't actually proven the Drive is the problem.
    You might be lucky...we will see.

    More testing would be required. If you can, try swapping the control signals to the drive , ie swap Z with X or Y. Same fault or different?



  7. #7

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    Quote Originally Posted by Sterob View Post
    Just be aware Dave , that all you have done is prove the Z Axis motor ISN'T faulty. You haven't actually proven the Drive is the problem.
    You might be lucky...we will see.

    More testing would be required. If you can, try swapping the control signals to the drive , ie swap Z with X or Y. Same fault or different?

    Thanks for your advise Sterob -

    Yep, that's exactly what I did. I swapped the control signal from the Z axis into the Y axis and it worked. Moved it back and it didn't. Fairly confident I should be set replacing the Z Microstep Driver.

    I'll post results here when the replacement unit arrives.

    Cheers

    Dave



  8. #8

    Default Re: CNC Router Machine - Z axis stopped working

    My replacement board arrived today, 10 minutes swap over and Z axis is working perfectly again

    Cheers

    Dave



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


About CNCzone.com

    We are the largest and most active discussion forum for manufacturing industry. The site is 100% free to join and use, so join today!

Follow us on


Our Brands

CNC Router Machine - Z axis stopped working

CNC Router Machine - Z axis stopped working

CNC Router Machine - Z axis stopped working