PDA

View Full Version : Need Help! Out of control Mem



lathe tech
03-16-2009, 11:42 PM
New to CNC Zone. I have a dyna martonics 4800 mill. I need to hook up my pc for added mem. In my manual it refers to MELDAS Computer link manual. How can I link My PC to this machine. DB25 on controler DB 9 Com 1 Up load and down load no problems. Thanks

tobyaxis
03-17-2009, 12:28 AM
I'm not too familiar with Meldas controls but I believe they are referring to DNC or DRip Feeding to the control from a PC.

DNC or Drip Feeding is "Direct Numerical Control" where the CNC Control reads the G-Code Program from the PC.

You may have a variety of connections to use. The most common is RS232C.

Hopefully someone with your configuration will chime in and be of better assistance.

BTW: You will need a software to DNC to your machine. The cheapest I know of is NC Plot. www.ncplot.com

Cheers

lathe tech
03-17-2009, 10:50 AM
I think the BOB Cam software came with this type of software. Will procom work? Looks like i have a lot to learn

tobyaxis
03-17-2009, 02:14 PM
I think the BOB Cam software came with this type of software. Will procom work? Looks like i have a lot to learn

Which version of bobcad??

If you have V19 - V21 your good to go, but if you have their latest your in for bugs. This means V22 and V23. If I am correct they themselves do not have a DNC any more. They use Predator DNC which you have to purchase separately.

NC Plot will be cheaper and better for you IMPO. Besides the creator of NC Plot has a sub forum here and gives real time support. Scott does a great job in taking care of his customers.

lathe tech
03-17-2009, 02:47 PM
Thanks for the info. Yep Im using the V23.

tobyaxis
03-17-2009, 04:32 PM
Thanks for the info. Yep Im using the V23.

Does the Pocketing feature work yet???

lathe tech
03-18-2009, 08:27 AM
Had all night to play on the Mill. Got the DNC function working. Bob cad is using the predator and it has the DNC function. I will take some vidio and explain how I did it . I also need to document the parameters. I will post the vidio later this week.

Bobcad
The Pocket function is working on my PC. New windows VISTA I could never get the software to run other thatn DEMO mode.
Thanks for your help and reply.

Bart M.