PDA

View Full Version : Pipe tap threading



camtd
03-14-2007, 06:32 PM
I have a part I was working with today, it needed a I.D. pipe tap thread.
I have and still can only do straight threading with Surfcam.

Has anyone come across doing a pipe tap thread and was able to use Surfcam to program it?

Thanks

bozicht
03-14-2007, 10:19 PM
I would think you could create a new tap in the library, when selecting your tool. Measure up the tap, plug in dims. Really, as long as you have thread pitch right, Surfcam will calculate proper feed for your RPM.

ltmquik
03-14-2007, 11:23 PM
You should be able to just use the pitch of the tap and then adjust the feeds and speeds accordingly. If you are thread milling use a pipe tap thread mill and program the same as you would a normal thread mill operation.

camtd
03-15-2007, 06:17 AM
I should have specified I am looking to single point turn in a cnc lathe and the pipe thread is tapered.

Thanks

JimW
03-15-2007, 08:02 AM
If your using a G76 cycle you should be able to add a "i" or "r" with "Taper" depending on your control to get the amount of taper that you need.

G<76> A<TParams> Q<VBite>
G<76> X<V> Z<H> P<Depth> r<Taper> q<Peck1> F<Frate>

camtd
03-15-2007, 05:58 PM
I have to post out long hand thread cycles.

Thanks