PDA

View Full Version : Dynatorch XLS 4x8 & Hypertherm Powermax 125A cutting pauses



ayarbro
10-01-2014, 01:52 PM
Hey all!

First time post, and only been on this forum for a short time. Lots of great CAM and machine info here! Definitely a valuable resource!!

Sooooo. I consult for a buddies metal working shop and he recently bought a Dynatorch XLS 4x8 with a Hypertherm Powermax 125A. Initially it seemed to work fairly well. However we started to notice a pause in the cutting between 4 and 5 inches of total cut length into a program. It only happens when the torch is on, and initially only happened at the higher amperages (105, 125). But then started to rear it's ugly head at 65A and 45A, making the table and torch kinda useless for parts that will be seen (leaving a hole where it paused during the cut). We've been going back and forth with Hypertherm and Dynatorch quite a bit for the past couple weeks, but can't seem to stop it. The Hypertherm rep in our area came out, check everything on his end and gave us the clear on the torch. Dynatorch sent us cable magnets for all of the cables on the table, including one for the ground on the Hypertherm. Our computer is 6 feet away from the Hypertherm. The exhaust fan doesn't make a difference (on or off), and we've gone through all the USB settings again and again. We've lubed the torch axis jack screw, and replaced the entire torch axis head. We've gone through our entire grounding ecosystem with 2 electricians, they both agree that it is sound. :/

Does anyone have any ideas or thoughts on the matter? Has anyone else had a similar issue? We're running the latest published Dynatorch software version, and the latest Dynatorch USB/fiber module drivers. Any response would be appreciated. Apologies if this has already been posted, did a search but haven't come up with anything.

Thanks!!

-Anders

cstroke
10-01-2014, 07:22 PM
It happens on the first 5 or 6 inches of the cut then goes away?
is it intermittent?
My advice at this point is to cuss and swear at it. Does this help?
Hmnnn. Never works for me either.
Hoping this is resolved quickly for you.
Dynatorch is a great company so they will help you get this figured out.

- - - Updated - - -

It happens on the first 5 or 6 inches of the cut then goes away?
is it intermittent?
My advice at this point is to cuss and swear at it. Does this help?
Hmnnn. Never works for me either.
Hoping this is resolved quickly for you.
Dynatorch is a great company so they will help you get this figured out.

ayarbro
10-02-2014, 01:16 AM
Yeah, it's always between 5 or 6 total inches into the cut. Is there some sort of THC delay programmed somewhere? That's the only thing I can think of. Making me nuts!

xjdubber
10-02-2014, 02:58 AM
sure its not g-code related?

- - - Updated - - -

sure its not g-code related?

- - - Updated - - -

sure its not g-code related?

- - - Updated - - -

sure its not g-code related?

- - - Updated - - -

Are you sure it is not G-code related?

- - - Updated - - -

Are you sure it is not G-code related?

ayarbro
10-03-2014, 12:33 AM
AB-SO-LUTE-LY not g-code related! Fired off test programs dynotorch gave us.

BUT there have been discoveries! I rotated the Hypertherm ballast 90* and put a cage of plate steel around it, then what da ya know? At 45 and 60 no pauses, at 105 and 125, minimal pauses! So we finally figured it out! Building a nice faraday cage for it tomorrow.